www.poolstation.nl

weblog 2009


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

UNIS vangst met ijsbeer

7 augustus 2009 12:00

Het is inmiddels al een traditie, dat de cursus van de universiteit in Longyearbyen (UNIS) met een 15-tal studenten bij mij langskomt in Ny-Ålesund. Met alle extra hulp en een grote boot proberen we een ambitieuze ganzenvangst op Storholmen. Eerdere verslagen van deze samenwerking:
2006 storholmen vangst,
2007 les geven,
2007 ganzen drijven en
2007 storholmen vangst).
aankomst met alle vangstmiddelen het net opzetten kano's op het water

De jacht is begonnen. We wandelen met een grote groep over het strand rond het eiland. Af en toe stuur ik enkele mensen naar een strategische plek om alle ganzen het water op te krijgen. De kayaks en de zodiac drukken langzaam de ganzen het eiland rond naar de netten. Fokkje passeert een zeehond op vier meter. De vangst is een groot succes.

In het laatste deel van de drijfactie varen de kano's langszij de ganzengroep tot tegen het strand en drukt de motorboot tussen de kano's in de ganzen het land op. Wij rennen langs de waterlijn om de terugweg af te sluiten.
de kuikens apart zetten Anouk Elise het laboratorium voor de bloedverwerking
Ik ring en meet de ganzen en studenten leren bloed prikken. We hebben alle adulten en een derde van de kuikens gehad wanneer.......

IJsbeer!

We hadden twee mensen op wacht gezet op de heuvel, maar de kapitiein van de boot ziet hem het eerst en gebruikt de radio om ons te waarschuwen. Hij keek door de verrekijker naar ons en zag ineens in de achtergrond op het volgende eiland een ijsbeer lopen. Er is geen enkele discussie want de veiligheidsprotokollen van UNIS en het Nederlands Poolstation zijn duidelijk: wegwezen. De studenten doen meteen hun survivalpakken aan en worden met zodiacs teruggebracht naar de boot. Terwijl de ijsbeer steed sin het zicht wordt gehouden laten wij de ganzen los en ruimen de netten op. De beer zwemt op 500 meter van eiland naar eiland en binnen 30 minuten is alles opgeruimd. Anouk en Fokje varen de kano's terug naar de boot geëscorteerd door een motorboot met Thomas en Elise. Janwillem geeft ze wat extra vaart mee door nog even te zeggen dat de ijsbeer er aan komt.
Ik meet ganzen achter op de foto, terwijl Thomas de studenten leert bloedprikken.  
Anouk maakte alle foto's en deze video. Mijn camera ben ik even kwijt sinds de vangst.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20090806, 16:00 20090807, 12:00 20100525, 14:30 alle verslagjes met kleine foto's
net als Mars UNIS vangst met ijsbeer kuikenexperiment in Nederland

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [vangen]  [brandgans]  [ijsbeer]  [bezoekers]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.