www.poolstation.nl

weblog 2023


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

eieren van eidereenden eten

30 juni 2023


Je kan er nog zo goed gecamoufleerd uitzien en doodstil op je nest blijven zitten, het gaat je niet helpen als er een ijsbeer aankomt die je legsel wil wegslobberen. Op de achtergrond hoor je het geknor van de eidereenden. Meestal poepen ze op de eieren voordat ze van het nest wegschieten, maar dat deert de ijsbeer niet.

In dit geval is de ijsbeer een vrouwtje. De halsband verraadt de sexe want alleen vrouwtjes krijgen een halsband omdat de mannelijke ijsberen geen slanke nek hebben, maar zo'n torpedovormige kop schouder, dat de halsband over de oren langs de neus afvalt.

Deze filmpjes zijn gemaakt in een project van master student Raúl González Guerrero en onderzoeker Geir Wing Gabrielsen van het Noorse Poolinstituut. Ze onderzoeken de verstoring van de nesten op Prins Heinrich en kijken daarbij naar verstoring door mensen EN ijsberen.

We hebben op dit eiland dit jaar geen nesten verloren van brandganzen. Een gelukje. Brandganzen proberen meestal wat feller hun nest te verdedigen, maar houden uiteindelijk ook geen stand tegen een ijsbeer.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20230629, 15:00 20230630, 02:09 20230630, 09:30 alle verslagjes met kleine foto's
kuikens met webtag eieren van eidereenden eten studie aan noordse sterns

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [ijsbeer]  [eidereend]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.