www.poolstation.nl

weblog 2018


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Deception island

23 juli 2018

Deception betekent teleurstelling in het Engels. Deception Island is de naam van een kaal eiland bij de Zuidpool ten noorden van het Antarctisch schiereiland. Het is een caldeira: een groot rond gat in een eiland, dat ontstaan is doordat het centrale deel van een vulkaan na de uitbarsting is ingestort. Dat maakt dat het centrale deel, een veilige haven is, beschermd tegen stormen, zolang er een gat is waardoor je binnen kan komen. Het eiland kreeg de naam omdat het centrum van het eiland niet bleek te bestaan.
Nadat we vanochtend hadden ontdekt dat alle sternen jongen en nesten waren opgegeten in de enclosure, dachten we dat het aangezicht van een succesvolle kolonie ons wat moed zou geven. Helaas. We kunnen het sternen paradijs nu deception island noemen. Er was geen stern meer te zien. Was het een poolvos? maar die zwemmen nauwelijks. Was het een ijsbeer? Maar was het dan geen enkel jong gelukt om weg te zwemmen? Was het een grote burgemeester? We zullen het nooit weten. Wat een teleurstelling.
Wat is er nog over van de kolonier van de noordse stern in het fjord? In het dorp werden alle nesten al meteen gepredeerd door een poolvos. De enclosure van de olievaten was vanochtend leeggeroofd. Op het drukke broedeiland Gerdøya zat een vos opgesloten, en 100 paar noordse sternen die op Storholmen waren begonnen aan een tweede nest waren ook ineens verdwenen. En nu hier. En dat terwijl het fjord vol zit met kleine vis. We zien de hele tijd sternen vliegen met 5 cm grote visjes. Haring voornamelijk.
De bovenste foto is het eiland op 23 juli. De tweede foto is van 10 dagen eerder.

Dus ook maar een foto van een mooi plantje. Dit is de gele bergsteenbreek Saxifraga aizoides.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20180723, 12:06 20180723, 21:00 20180724, 17:55 alle verslagjes met kleine foto's
grasgroei Deception island tweede ganzenvangst