www.poolstation.nl

weblog 2015


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

IJsbeer op Observajsonsholmen

7 juli 2015

Vanochtend is een volle boot naar de eilanden in het fjord vertrokken. Svein Arne Hanssen en zijn team gaan eidereenden vangen op Storholmen. Margje gaat daar de brandgansnesten op uitkomen controleren en Solveig gaat met een andere student door naar Sigridholmen om daar naar steltlopernesten te zoeken. Als iedereen afgezet is en aan het werk, wordt er een ijsbeer gezien. Eerst op Juttaholmen, maar als snel is hij bijna ongemerkt op Observasjonsholmen gekomen.

Tijd voor actie.

Iedereen pakt zijn spullen, waarschuwt het dorp en gaat in de boot op weg naar huis. Van afstand wordt nog even naar de beer gekeken en Margje maakte deze foto's. Het blijkt een beer met jong. De beer heeft een satelietzender om zijn nek. Daardoor weten we hoe ver hij trekt. Zo'n satelietzender kan slechts bij vrouwtjes om de nek omdat de nek van een ijsbeermannetje te dik en torpedovormig is.

Links zoals ze de beer eerst zagen. Hieronder met grotere lenzen gefotografeerd.
Als de beer over de top van het eiland wegloopt heb ik hem inmiddels ook kunnen zien vanuit het dorp, met mijn sterke telescoop.

8th of July, a polar bear and cub are observed leaving the fjord while swimming acros Brandallaguna.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20150706, 22:06 20150707, 12:00 20150707, 16:00 alle verslagjes met kleine foto's
Grazen in vervuild gebied IJsbeer op Observasjonsholmen Zoeken naar geolocators

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [ijsbeer]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.