www.poolstation.nl

weblog 2017


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Parijs of Pittsburgh

2 juni 20017

Twee keer twintig seconden om uit te leggen bij EenVandaag op NPO1, waarom Trump een criminele fout maakt.


Mijn bijdrage begint 2:00 minuten na het begin van dit item

Dertig jaar geleden werd er al gepraat over de opwarming. De klimaatmodellen werden steeds beter, maar ondertussen ging de opwarming ook steeds sneller. Dat is erg goed zichtbaar op de Noordpool maar vandaag waren ook de bedreigde koraalriffen in het nieuws. Die geven we op als we 2 graden temperatuurstijging toestaan. Op dit moment is ons klimaat ook al vaker extreem. Onze toekomst wordt veel onzekerder als we nu niet de CO2 uitstoot gaan verminderen.

Het klimaatverdrag van Parijs geeft een mogelijkheid, maar dan moeten we wel binnen 4 jaar een duidelijke reductie hebben ingezet. Anders worden 2 graden overschreden, wordt het moeilijker om de temperatuurstijging af te remmen en bij 4 graden komen we in een traject waarin ook de noordelijke bossen en het amazone regenwoud bedreigd worden. Dat zijn de longen van de aarde.Hierboven een figuur uit een artikel van Schellnhuber, Rahmsdorf & Winkelmann met de titel "Why the right climate target was agreed in Paris" (Nature climate change 2016, 6: 649-653). Deze figuur heeft mijn leven veranderd. De voorspellingen zijn heel duidelijk en zeer verontrustend als we nu niets doen. Dit gaat over meer dan over het ijs op de Noordpool. De aarde overleeft wel. De mensheid misschien ook. Maar er moet echt iets gebeuren om onze huidige wereld leefbaar te houden.

Volgens mij is dit een moment in de geschiedenis waarvan we later zullen herkennen diegenen die goed deden, de grote groep mensen die zichzelf te dom of te onzeker verklaarden om in actie te komen en diegenen die slecht waren. Ik hoop dat we die laatste groep ooit ter verantwoording kunnen roepen en straffen voor hun beslissingen. Wat mij betreft begaan deze mensen misdaden tegen de mensheid en belanden Trump en de zijnen ooit vanwege hun desastreuze politiek in de gevangenis.

De toekomst is heel simpel. We moeten met zoveel mensen op aarde naar een groene circulaire economie. Ooit zal dit moeten, omdat onze voorraden op raken. Waarom niet nu? Misschien wat sneller onder de dreiging van de opwarming. Technologisch is het mogelijk en het kan leiden tot grote kostenbesparingen.

Dat we het dan moeten stellen zonder koraalriffen maakt mij als duiker wel heel droef.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20170505, 20:00 20170602, 15:11 20170604, 14:00 alle verslagjes met kleine foto's
reis 2 met Bernice Parijs of Pitssburgh John Kerry over Donald Trump