www.poolstation.nl

weblog 2006


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

8 augustus 2006, 07:04

Een aardbeving in Groningen. Marion heeft er niets van gevoeld. Maar ik ben gaan vragen of er hier 2800 kilometer noordelijk waarnemingen zijn.

Hier volgt nog nieuws. Ik weet al dat er iets was te zien op de registraties.

registratie van zwaartekracht Helge Digre heeft me een registratie gegeven van de supergekoelde zwaartekrachtmeter, die hij voor het Japanse station beheert. Dit instrument registreert veranderingen in de zwaartekracht. Het vloeibare binnenste van de aarde reageert op veranderingen van de zon en de maan. Hierdoor onstaat een getij in de zwaartekracht net zoals het getij van de oceaan. De rode lijn in de grafiek laat de getijdegolf van de aarde zien. Kleine verstoringen in de zwaartekracht zoals stormen zorgen voor de groene lijn. Er is duidelijk iets geregistreerd op 8 augustus 2006.
Helge heeft me iets meer uitgelegd over de supergekoelde zwaartekrachtmeter:
Het instrument bestaat uit twee cirkels van draad, die in vloeibare helium zijn gekoeld tot een temperatuur van -269 graden Celsius (= 4 graden Kelvin, net boven het absolute nulpunt waarop de atomen stilstaan). In deze cirkels loopt een bijna weerstandsloze stroom. Deze wekt een magnetisch veld op. In dit magnetisch veld hangt een ijzeren bal. De positie van de bal tussen de twee stroomcirkels geeft kleine verschillen weer in de zwaartekracht.
Het opstarten van een stroom in zo'n ronde lus is ook een mooi verhaal. De cirkel is verbonden met twee draden naar een stroombron, die relatief dicht bij elkaar zitten op de cirkel. Als er een spanning wordt gezet over deze draden, dan gaat de stroom eerst via het korte stukje van de cirkel van de ene draad naar de andere draad. Dat is de weg van de minste weerstand. Maar het stukje draad wordt warmer door dit stroompje en daardoor neemt de weerstand toe. Dan wordt de route voor de electronen niet meer door het korste deel van de cirkel, maar gaan de electronen de lange lus van de cirkel nemen tussen de twee stroomdraden. daardoor koelt het korte verwarmde stukje weer af en de electronen hebben nu vrij baan door de gehele cirkel, zonder weerstand vanwege de lage temperatuur.



 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]




click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20060806, 2000 20060808, 0704 20060809, 2230 alle verslagjes met kleine foto's
Storholmen vangst aardbeving Daan vertrekt