www.poolstation.nl

weblog 2009


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

NASA mission control

24 juli 2009 15:30

foto van www.ublogs.uma.es/charran   Ik schreef al eerder over NASA, die hier kwam vliegen met een onbemand vliegtuigje op deze site en op de NOS-weblog.
Ik ben vandaag op bezoek geweest bij mission control in de hangar van Svalrak, de lokale raketlanceerinrichting. Daar gaf Kasia Wegrzyn mij een indrukwekkend overzicht van de vlucht, die juist aan de gang was. Tot mijn grote verbazing werkten ze met de gewone versie van google earth. En alle gegevens zijn gewoon via internet te bekijken. Nu ik deze weblog schrijf, zit ik in het Nederlands Poolstation, maar ik kan nog steeds zien dat hun vliegtuigje 100 kilomer van hier over het ijs vliegt. Je ziet zelfs actuele gegevens van de sensoren van het vliegtuig tegen een achtergrond van satelietopnamen met de ijsbedekking van gisteren. Het ijs verplaatst zich op dit moment met een snelheid van 25 kilometer per dag, krijg ik te horen.
Ik kan iedereen aanraden om zelf de gegevens te bekijken, Download en installeer google earth. Download daarna deze file (casie.kml) en dubblklik op de file. Google earth zal dan openen met alle kaarten en gegevens. Als je klikt op het icoontje van het vliegtuig tijdens een missie, dan krijg je gegevens over de locatie, de hoogte en de vliegrichting. Je kunt kiezen tussen verschillende achtergronden van satelietbeelden. Het zal nog wel even duren eer we even gemakkelijk en snel onze informatie kunnen laten zien van de trekkende ganzen.

De volgende websites vertellen meer over dit project (in het Engels):
NASA Press Release
NASA CASIE website
NASA CASIE Blog


foto links: mission control

mission control
google earth
The final landing of the CASIE mission in foggy weather.
More on: http://wiki.nasa.gov/cm/blog/CASIE


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20090723, 18:30 20090724, 15:30 20090724, 13:00 alle verslagjes met kleine foto's
rioolonderhoud NASA mission control ozon sonde

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [wetenschap]  [gletsjers]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.