www.poolstation.nl

weblog 2020


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
>

scheepvaartmuseum Amsterdam

24 maart 2020

Het scheepvaartmuseum heeft een interessante tentoonstelling over Nederlandse geschiedenis in het Noordpoolgebied. Omdat het museum gesloten is vanwege de corona virus crisis, heeft curator Diederick Wildeman drie mini-colleges van 90 seconden gemaakt.
Van de late middeleeuwen tot de zestiende eeuw was in Europa weinig bekend over de Noordpool. Dat betekent niet dat er geen gedachten bestonden over het gebied: hoe zou de Noordpool eruit zien?
Aan het begin van de negentiende eeuw is de nu wereldberoemde overwintering op Nova Zembla, onder leiding van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck, bijna vergeten. Een episch gedicht uit 1819 bracht hier verandering in.
Van 1882 op 1883 deed Nederland mee aan het eerste internationale pooljaar. Het Noorse schip de Varna werd gehuurd om naar West-Siberiƫ te varen. Bijzondere objecten en foto's in de tentoonstelling herinneren aan deze expeditie.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20200323, 11:00 20200324, 12:00 20200331, 11:23 alle verslagjes met kleine foto's
zoet water experiment scheepvaartmuseum amsterdam NySMAC digitaal

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [geschiedenis]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.