www.poolstation.nl

weblog 2018


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Bachanaal

31 juli 2018

Onderweg komen we midden in het fjoprd een groep noordse stromvogels tegen, die druk bezig zijn elkaar visjes af te vangen. We kunnen ze goed benaderen.
Op verschillende plekken in het fjord ontstaan soms concentraties van vogels die erg druk aan het eten zijn. Dit is zo'n plek, waar kleine visjes en krill naar boven gejaagd worden naar het oppervlak waar de noordse stromvogels en drieteenmeeuwen het ook kunnen bereiken. Vaak doen walvissen dit, maar hier zijn het de papegaaiduikers en de dikbekzeekoeten. Volgens mij zit er op diepte een school jonge haring.


Hierboven een video die start als je klikt op de foto. De foto's hieronder zijn gemaakt door Christoph Brochard.

Noordse stormvogels behoren samen met de albatrossen tot de tubenoses. Met een grote zoutklier op de schedel en een buisje op de snavel om het zout af te voeren zijn ze in staat om op zeewtare te leven. Wij zouden uitdrogen omdat we per liter zeewater een liter zoet water nodig hebben om het zout te verwerken.

Noordse stormvogels zijn ook de beroemde slachtoffers van plastic op zee. De meeste magen, zelfs hier, bevatten plastic.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20180731, 12:00 20180731, 14:25 20180731, 15:36 alle verslagjes met kleine foto's
ijsbeer bescherming bachanaal Ragnhytta