www.poolstation.nl

weblog 2018


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

textiel in graven

21 april 2018


Het Svalbard Environmental Protection Fund krijgt van iedere toerist een beetje belasting om de natuur en de cultuur op Spitsbergen beter te beheren en beschermen. Vandaag heeft het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen NOK 350.000 (= euro 36.400) gekregen om te onderzoeken of de situatie van de nog begraven kleding is verslechterd. De beschrijving van het project is hier te vinden. We gaan met grondradar de graven en de permafrost in kaart brengen en stukken textiel ingraven in de permafrost om de afbraak in de actieve laag te volgen.
Meer dan 35 jaar geleden heeft het Arctisch Centrum bijzondere kleren opgegraven bij Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk. Onze hypothese is dat het sindsdien snel aan het wegrotten is doordat de permafrost dieper wegzakt in de zomer als gevolg van klimaatverandering.

De kaart van de graven op Zeeuwse Uitkijk, uit het proefschrift van Sandra Comis, waarop ze in 2017 is gepromoveerd. In kleur de graven die toen zijn geopend.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20180414, 16:00 20180421, 20:30 20180422, 15:00 alle verslagjes met kleine foto's
bezoek nieuw eiland textiel in graven excursie met AkzoNobel

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [archeologie]  [begraafplaats]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.