www.poolstation.nl

weblog 2013


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
  Terug naar mijn jeugdliefde. Met een netje langs de sloot beestjes vangen. Ben Frederiks had er al één gevonden en Steve Coulson hielp me de naam te herinneren: Lepidurus articus. Het beestje lijkt een mini degenkrabbetje. Vanochtend met mijn netje langs de oever van Solvatnet op jacht geweest en gevangen. De vertaalde naam vanuit het Engels is kikkerviskrabbetje. Van boven lijken ze daar zeker op. Van onder is het een wirwar van pootjes en waaiertjes. Kijk maar naar de video.
Als voedsel heb ik watervlooien toegevoegd. Eigenlijk is dat ook een favoriete soort van mij. Tijdens de zoetwatercursus van de Stichting Onderwaterbiologie geef ik een lezing over deze soort. Ik vertel dan over de mogelijkheid van het ontwikkelen van stekels als er vissen in het water zijn, de sexuele en asexuale voorplanting, de productie van haemoglobine in zuurstofarme waters, de mogelijkheid om aan vogelpoten mee te reizen, de wintereieren, de bijzondere rol in het voedselweb en het zuiveren van water.
Een eerder stukje over Lepidurus arcticus in de weblog


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20130809, 11:30 20130810, 13:30 20130806, 19:02 alle verslagjes met kleine foto's
studentenhulp kikkerviskreeftjes stern voedsel

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [zoet water]  [aquaria]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.