www.poolstation.nl

weblog 2006


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
de kabelbaan gaat eerst omhoog voor een testrun Janwillem kent geen hoogtevrees

15 augustus 2006, 08:30

We mogen vandaag met Jane mee naar het atmosferisch meetstation boven op de Zeppelin berg. Met de kabelbaan duurt het ongeveer een kwartier. Van boven hebben we een prachtig uitzicht op het dorp, het fjord en de bergen.
Er wordt hier ook koolzuur gemeten en daarom mogen we alleen kort naar buiten. Ons verblijf wordt genoteerd. Alle lucht van mensen in het gebouw gaat via een buis tweehonderd meter de berg af, zodat de metingen daar geen last van hebben.
Even buiten op het platform Filters vervangen Samen op de foto
poster  In het station hangt een mooie poster met twee grafieken. De eerste grafiek laat de CO2 metingen zien van deze plek. Allereerst zie je de jaarlijkse schommelingen, veroorzaakt doordat in de winter de planten geen CO2 opnemen, waardoor de concentratie in de lucht hoger wordt. Daarnaast is een toename in het CO2 te zien, die ook steeds sneller gaat.
De rechter helft vergelijkt deze gehaltes met oude waarden uit ijskernen. De huidige concentratie in de lucht is duidelijk hoger dan ooit.
CO2 is één van de belangrijke veroorzakers van het broeikaseffect. Iets om over na te denken...

Uitzicht op Ny-Alesund vanaf de top van de Zeppelin berg. Links de baai Thiisbukta, in het midden de haven, dan het meer Solvatnet en rechts de Amundsenmast.
uitzicht op het dorp
een foto door de telescoop Hier twee foto's die door de telescoop zijn genomen. een foto door de telescoop

De webcam op de berg

Hieronder zie je het huidige beeld van de webcam op de Zeppelin berg ten zuiden van Ny-Ålesund. Bij mooi weer kun je het dorp, het fjord en de overkant (Blomstranden) zien. [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20060814, 1500 20060815, 08:30 20060816, 17:00 alle verslagjes met kleine foto's
Koreaanse studenten Zeppelin station laatste trip

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [atmosfeer onderzoek]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.