www.poolstation.nl

weblog 2013


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
Ten tijde van de Smeerenburg expedities (1980-83) zijn Nederlandse grafvelden op Zeeuwse Uitkijk onderzocht. De 17de eeuwse walvisvaarders lagen in de permafrost en kleren en haren waren vaak intact. Dat heeft gezorgd voor een unieke collectie werkmankleren uit de 17de eeuw. Bijzonder was dat ze eigenlijk gewone Nederlandse kleren droegen in de koude hier op Spitsbergen.
Vooraf aan de opgravingen was afgesproken dat de helft van de vondsten voor Noorwegen zou zijn en de andere helft voor Nederland. In het vernieuwde Rijksmuseum is ook een prachtige collecte van wollen mutsen te zien. Maar er waren nog een aantal vondsten in Nederland, die terug moesten naar Spitsbergen. Vandaag hebben Margje en ik een wollen muts, broek en wat ander materiaal vanaf de Ortelius naar het depot gebracht. Daar werden de stukken meteen gecatalogiseerd en gefotografeerd.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20130606, 20:00 20130617, 11:00 20130617, 17:00 alle verslagjes met kleine foto's
wereldkampioenen kleren van walvisvaarders geolocators waargenomen

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [geschiedenis]  [walvis]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.