www.poolstation.nl

weblog 2012


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
 

8 July 2012

Inmiddels hebben we 17 van de 20 geolocators aangebracht aan Noordse Sternen. De ringen passen prachtig. De plastic ring met de geolocator samen wegen 0.93 gram, de metalen ring weegt 0.60 gram, de Noordse Stern weegt tussen de 93 en 128 gram. De meeste vogels vlogen direct weg, sommige landden vlakbij en namen een minuut om van de schok te herstellen. Alle vogels zijn inmiddels weer hard aan het werk met bebroeden van de eieren of het voeren van de jongen. We houden dit de komende dagen bij om er zekere van te zijn dat alles goed gaat.

Het vangen van de sternen ging erg eenvoudig. Met een kooi van gaas, een stokje en 30 meter touw. Binnen 5 minuten zat de vogel weer op de eieren en de meeste vogels bleven stil zitten als het stokje werd weggetrokken. Hanteren van de vogels was ook niet lastig. Ze blijken weinig kracht te kunnen ontwikkelen met de vleugels of de snavel. Hun pootjes zijn prachtig vuurrood, maar erg kort. We hebben ook enkele sternen gevangen waarbij de jongen al waren uitgekomen en rond liepen. Daarbij gebruikten we de felle aanvallen van de ouders en een mistnet. Op de video zie je af en toe ene wonderlijk hoofddeksel, wat we gebruiken om tussen de nesten te lopen. Het is zacht en hoog, waardoor je niet geraakt wordt door een vlijmscherpe snavel.

Meer over het maken van ringen, geolocator technologie, project BIRDMAP of het Groenlandse project.

In dit hele proces ben ik fantastisch geholpen door Børge Moe, Suzanne Lubbe, James Fox en Svein Arne Hansson. De moeilijkste klus moet nog komen. Volgend jaar de vogels terugvinden om de geolocators te verwijderen en uit te lezen. Pas dan weten we de route van de Noordse Sternen van Spitsbergen naar de Zuidpool.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20120707, 11:30 20120708, 22:00 20120710, 14:00 alle verslagjes met kleine foto's
migratie record sternen vangen kuikens van de grote burgemeester

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [noordse stern]  [vangen]  [geolocator]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.