www.poolstation.nl

weblog 2011


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

ganzen tellen in longyearbyen

19 mei 2011 21:00

De Kleine Rietgans heet in het Engels Pink-footed goose: de gans met de rose poten. Dat is hier goed te zien.
In het dorp Longyearbyen worden de sneeuwvrije plekjes ook benut door de ganzen. De ganzen zijn tot op minstens 10 meter te benaderen.
Ik ben 2 dagen op Spitsbergen voor een vergadering over SIOS, maar ik kan het niet laten om het diner te laten schieten en 's avonds mee te gaan met twee studenten die de ganzen gaan tellen. We rijden Adventdalen in en tellen 83 brandganzen en 1335 kleine rietganzen. Daarnaast lezen we ook ringen en halsbanden (brandgans: groen XVN; oranje DSZ; groen ZVI - kleine rietgans: wit H43; blauw T40; wit I41; wit O13).
In mijn colleges vertel ik waarom de ganzen naar Spitsbergen trekken, maar als ik zie hoe onherbergzaam het nu voor hen is, zou ik bijna gaan twijfelen aan mijn verhaal.

<--   Odd Helge Tunheim (rechts) en Camille Posocco (links) nemen me mee en zullen de komende tijd om de dag ganzen tellen.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20110407, 10:30 20110519, 21:00 20110601, 14:00 alle verslagjes met kleine foto's
ganzenteam ganzen tellen in LYR station open

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [brandgans]  [ringen lezen]  [kleine rietgans]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.