www.poolstation.nl

weblog 2010


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Gids op een cruise

22-28 juni 2010

Voor de eerste keer in 20 jaar maak ik een hele cruise. De NRC-klimaatreis is ook voor mij interessant vanwege de geplande klimaatdiscussies. De Plancius van Ocean Wide Expeditions is onze boot met 85 toeristen en speciale lezing gevers: Louwrens Hacquebord, geograaf en archeoloog, mijn baas op het Arctisch Centrum in Groningen en specialist over de poolgebieden en historische walvisvangst. Jelte Rozema, plantkundige van de Vrije Universiteit met verschillende projecten in the poolgebieden. Heleen de Coninck, lid van het onderhandelingsteam over klimaatverandering. Salomon Kroonenberg, geoloog and criticus over het belang van klimaatverandering. Maarten Loonen (dat ben ik) ecoloog en stationsleider van het Nederlands Poolstation Rinie van Meurs en Jan Belgers zijn de meest ervaren expeditieleiders. Daan Vreugdenhil heeft gidservaring opgedaan sinds hij voor mij werkte als student.
Na een veiligheidsoefening en een korte nacht varen bezoeken we in een dag twee gletsjers. De ene beweegt zich razendsnel voorwaarts, de andere trekt zich al jaren terug.
Smeerenburg is een 17de eeuws walvisvaartdorp. Louwrens heeft de opgraving daar geleid en brengt de schamele resten zowat tot leven. Er zijn resten van traanovens en verschilende huizen en graven. Op het strand ligt onze eerste walrus te slapen.


De expeditieleiders weten een goede plek voor ijsbeerwaarnemingen. In de zodiacs gaan we op paden zien in totaal 9 ijsberen in de buurt van een dode walvis.
We bezoeken Sorgjorden waar Nederlandse walvisvaarders probeerden te ontkomen aan Franse oorlogsbodems. We maken een tocht op sneeuwschoenen. Ik maak een foto van mezelf. De Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr is één van onze gasten en maakt overal aantekeningen. Terwijl wij aan land zijn wordt met een helicopter een bemanningslid met een infectie aan zijn hand geŽvacueerd.


Op de laatste dag komen we aan in Kongsfjorden. Van de 17de eeuwse walvisvaart zijn we ineens bij 20ste eeuwse industriŽle ontwikkeling en moderne wetenschap. Het is rustig in Ny-Ålesund als we daar rond het middaguur aankomen. De meeste bewoners slapen uit na het midzomernachtfeest. Ik hijs de vlag op het station en vertel de gasten over al het onderzoek,
En daarmee komt een mooie reis ten einde.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20100622, 13:31 20100622, 18:00 20100627, 12:48 alle verslagjes met kleine foto's
Ny-Aalesund symposium gids op een cruise EPOCA team

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [streetview]  [global warming]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.