www.poolstation.nl

weblog 2009


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

ijsdikte

14 juli 2009 20:30

Een groep van 16 Amerikanen van NASA is hier met een klein vliegtuigje om naar de Noordpool te vliegen. Met dit vliegtuig gaan ze zeeijsdikte meten in de Noordelijke IJszee. De dikte van het ijs wordt berekend door nauwkeurig te meten hoeveel ijs er boven het zeeoppervlak uitsteekt. Aan boord zijn naast camera's, laseraftandmeters en grondradar.
Bij het onderzoek naar de hoeveelheid ijs op de noordpool, is de bedekking van het ijs eenvoudig te schatten aan de hand van satelietbeelden. De dikte van het ijs is moeilijker in te schatten en van groot belang voor alle ijsmodellen. Globaal bestaat het Noordpoolijs uit één- en tweejarig ijs. Met behulp van dit vliegtuigje hoopt NASA een belangrijke bijdrage te leveren.
Ik was benieuwd waar allemaal gevlogen wordt op deze manier. Het antwoord was, dat dat alleen hier op Spitsbergen gebeurde. Voor zo'n onbemande vlucht op lage hoogte moet speciale toestemming gegeven worden. Dat blijkt niet mogelijk in Alaska, maar wel hier op Spitsbergen. De grens tussen Rusland en Amerika is nog steeds zo zwaar beveiligd, dat een wetenschapsmissie onmogelijk is.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20090714, 13:00 20090714, 20:30 20090716, 10:00 alle verslagjes met kleine foto's
dwergvinvis ijsdikte Hoe is het op Mars

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [gletsjers]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.