www.poolstation.nl

weblog 2023


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

voorzijde gletsjer

18 juli 2023

Voor de derde keer did jaar zijn we onderweg voor een telling van alle zeevogels langs de kust van dit fjord. We zijn nog steeds 640 meter van het gletsjerfront. Op de kaart varen we al een kwartier in de gletsjer, maar de kaart is verouderd en de gletsjer is flink geslonken. Het is onmogelijk om langs het hele gletsjerfront te varen vanwege het vele ijs. Helaas is er ook nog geen lopende band van foeragerende drieteenmeeuwen. Op sommige momenten zijn honderden drieteenmeeuwen aan het eten van alles dat naar het oppervlak komt, omhoog gespoeld in het zoete water dat vanuit de bodem van het fjord uit de gletsjerrivier naar boven komt. Zoet water drijft namelijk op zout water en komt met hoge snelheid naar boven en voert garnaaltjes en visjes mee. De drieteenmeeuwen proberen bij de bron te zitten, maar drijven daar langzaam van weg. Doordat ze dan weer maar voren vliegen ontstaat het beeld van een lopende band met vogels. Maar ook deze derde keer tijdens onze telling hebben we het niet gezien. Als we verder varen langs het drijvende ijs ziet maaike nog een baardrob op een ijsschots. Wat is het super fijn dat AWIPEV ons de mogelijkheid van deze bootreis geeft.

Dit is weer een 360 graden video voor arctic explorer.nl, die schoolkinderen in de klas samen met een heel lespakket, het gevoel moet geven dat ze op expeditie zijn in het hoge noorden. Als deze video draait kun je met je muis of de beweging van je telefoon of VR-bril het uitzicht in ieder gewenste richting veranderen.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20230716, 15:55 20230718, 11:00 20230719, 12:00 alle verslagjes met kleine foto's
natte voeten voorzijde gletsjer nieuwe kinderen

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [gletsjers]  [landschap]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.