www.poolstation.nl

weblog 2021


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Weer en Klimaat

16 mei 2021

In het internationale krantje van Spitsberge, genaamd icepeople.net verscheen een artikel over de nieuwe langjarige gemiddelden voor Spitsbergen 1991-2020. Dat beslaat precies de periode van mijn eigen onderzoek in Ny-Ã…lesund, dat in 1990 begon. Nog steeds worden deze langjarige gemiddelden normaalwaarden genoemd, waar ik flink tegen geprotesteerd heb. Het orginele artikel kunt u in het Engels lezen door op de figuur hieronder te klikken.


Voor mij een reden om wat gegevens bij elkaar te zoeken met behulp van de website seklima.met.no/observations. Dat heeft geleid tot de volgende grafieken.

Omdat ik altijd in de maanden juni, juli en augustus op Spitsbergen ben heb ik de gemiddelden genomen over die periode voor gemiddelde dagtemperatuur en de totale hoeveelheid neerslag. De temperatuur vertoont een duidelijke toename. Die is in de zomer in het Arctische gebied veel minder dan in de winter, maar bedraagt toch nog steeds 1.5 graden over de dertig jaar.
Het nieuwe langjarig gemiddelde over 1991 tot en met 2020 is 4.4 graden Celsius. Als je die lijn in de grafiek denkt, dan zie je dat het getal nu al verouderd is. Voor 2021 zou je een gemiddelde temperatuur van boven de 5 graden verwachten.

Voor neerslag is er wel variatie, maar geen duidelijke trend in deze periode.

Nu kwam ik op twitter onderstaande kaart tegen. Al enkele weken is het koud in Nederland en het lijkt ook koud op Spitsbergen. Deze kaart laat prachtig zien hoe de polar vortex zorgt voor sterk wisselende temperaturen op dezelfde breedtegraad.

De Arctische oceaan is ook relatief warm en het pakijs is ook niet veel voor de tijd van het jaar.
Lees verder onder de kaart.
Finland en noordwest Rusland zijn extreem warm. Noordoost Canada is koud, de kust van de Stille Oceaan zijn warm en in Siberië is het koude weer ook ver zuidelijk. De gevolgen van de polar vortex veranderingen zijn dit jaar erg duidelijk.
Eerder werd al in Nederland het gevoel van een elfstedentocht plotseling veranderd in warm lenteweer. Deze meanderende polar vortex lijkt een gevolg van klimaatverandering, maar is nauwelijks te voorspellen en zeker nog niet goed genoeg begrepen. Maak je borst maar nat.

Nu werd ik wel benieuwd wat ik dit seizoen kan verwachten.

Hier heb ik de gemiddelde temperatuur in de eerste dagen van mei over de laatste 30 jaar op een rij gezet. Hoewel het nu nog koud is op Spitsbergen (vandaag -5 graden Celsius) en er 46 cm sneeuw ligt, is het toch nog niet uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar. De weersverwachting zegt dat de temperatuur voor het eerst op 27 mei boven het vriespunt komt. Maar het is dit jaar zeker niet uitzonderlijk warm.

Ik hoop op 6 juni ter plekke te zijn. Dan verschijnt er meer nieuws in de weblog.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20210430, 12:00 20210516, 12:00 20210520, 12:00 alle verslagjes met kleine foto's
koninklijke onderscheiding weer en klimaat arctisch klimaat update

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [global warming]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.