www.poolstation.nl

weblog 2008


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Birdhealth

5 Juli 2008 19:10
Een belangrijk aspect van het onderzoek wat we hier doen in Ny Ålesund is birdhealth. De afgelopen jaren is er erg veel aandacht geweest in Europa (en elders) voor verschillende ziektes van dieren. Als we aan vogels denken, denken we ook aan de vogelgriep. Het is dan ook niet alleen belangrijk om te kijken naar de populatiegroei van bijvoorbeeld de brandgans, maar dus ook in hoeverre zij (maar ook andere soorten vogels) de vogelgriep bij zich kunnen dragen en in hoeverre dit virus voorkomt bij arctische populaties.
Maarten met het stropje Succes! Winkeltje met al het materiaal
Om informatie te verzamelen van de ganzen, moeten we ze vangen. Dit kan een stressvolle gebeurtenis zijn voor de ganzen en daarom is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met het vangen en daarom gebruiken we een stropje. Maarten is hier ondertussen een pro in geworden en tijdens onze tocht naar het eiland Prins Heinrich wordt de eerste gans al vrij snel gevangen dus konden we gelijk beginnen met testen.
Bloedmonsters nemen Wegen van de ganzen Kathryn in haar lab
We nemen poep monsters om te kijken of er darmparasieten aanwezig zijn, monsters om te kijken naar het voorkomen van het vogelgriepvirus en bloed monsters om te kijken naar de activiteit van het immuunsysteem. De ganzen worden ook gemeten en gewogen om de algemene gezondheid te bekijken. Er is veel materiaal voor nodig om al deze testen te doen in het veld, en we zetten elke keer een "winkeltje" op als we op het eiland zijn. Na terugkomst in Ny Ålesund is het belangrijk dat er gelijk wordt begonnen met het verwerken van de monsters.

Pagina gemaakt door Kathryn Sisson [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20080702, 12:00 20080705, 19:10 20080705, 21:05 alle verslagjes met kleine foto's
Ny-Ålesund symposium birdhealth moeder gans

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [birdhealth]  [brandgans]  [vangen]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.