www.poolstation.nl

weblog 2020


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Opwarmen

16 juli 2020

  Het noordpoolgebied en vooral Spitsbergen is de snelst opwarmende plek op aarde. Het Noorse meteorologische Instituut heeft een mooie website waar je het weer in dit dorp kan volgen. De grafiek links is van hun website.
Het seizoen lijkt weer wat warmer dan eerder. Siberië was in het nieuws met extreem hoge temperaturen. dat zal hier niet gebeuren want we worden gebufferd door de oceaan. Maar vandaag bedacht ik me dat ik nog geen handschoenen heb aan gehad in dit seizoen. In de negentiger jaren droeg ik dagelijks vingerloze handschoenen. Ook hoor ik al jaren niet meer het geluid van vallend ijs omdat de gletsjers te evr weg zijn. Vroeger vergiste ik me soms door mijn regenjas te zoeken als ik dacht dat er onweer aan kwam.

Een andere website die ik vaak bezoek in verband met het volgen van de klimaatverandering is nsidc.org. Dagelijks zijn hier plaatsjes te vinden van de ijsbedekking op de Noordpool. Rechtsboven is de plaat van 14 juli en de waarde is gezakt onder die van het recordjaar 2012. Voor deze website is goed gedocumenteerd hoe de normaalwaarden worden berekend. Volgens definitie is dat het gemiddelde over een 30-jarige periode, hier van 1980 tot 2010. Maar de ijsbedekking is tijdens die gehele periode al flink verminderd zoals rechts is te zien.
Voor de Noorse website weet ik niet of de normaalwaarden ook de recente warme jaren zijn gaan bevatten. Maar dit is een belangrijke observatie. Op een wetenschappelijke manier laat de normaalwaarde iet meer het volledige effect zien van klimaatopwarming.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20200710, 19:45 20200716, 09:38 20200716, 10:00 alle verslagjes met kleine foto's
gåsebu opwarmen stern als terrorist

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [atmosfeer onderzoek]  [global warming]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.