www.poolstation.nl

weblog 2020


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Aurora borealis

22 en 24 februari 2020

Aurora borealis, ook wel het noorderlicht genoemd, is gefotografeerd door Christelle Guesnon en heb ik overgenomen van haar facebook.

In de zomer, wanneer de zon de gehele dag schijnt, is het nooit te zien. Maar nu in de donkere tijd geeft het een fantastisch beeld als er veel uitbarstingen zijn van zonnewind. Op de foto, met een lange belichtingstijd staat het stil. In het echt beweegt het allemaal. Het zijn moleculen in de hogere atmosfeer die geraakt worden door de geladen deeltjes uit de zonnewind en weer terugvallen in energie door het uitzenden van licht. In Ny-Ålesund is het noorderlicht in het zuiden te zien, omdat de zonnewind de atmosfeer binnenkomt in een cirkel rond de magnetische noordpool. Deze ligt te dicht bij Spitsbergen en het dorp ligt daardoor binnen de ring.

Het atmosfeer laboratorium van AWIPEV met de laser in actie.

Mehllageret, onze kroeg.

Het gebied met meetinstrumenten. Het rode licht aan de horizon staat op de Zeppelin-mast.

De London huisjes, het Nederlands Poolstation. Ik ben blij met deze foto.
Het dorp gezien vanaf de Brandal hytta, geplaatst 24 februari 2020.
Brandal hytta, geplaatst 24 februari 2020.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20200125, 09:00 20200222, 23:30 20200227, 12:00 alle verslagjes met kleine foto's
volkskrant aurora borealis climate challenge full movie

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [noorderlicht]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.