www.poolstation.nl

weblog 2018


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Zeevogels tellen

3 augustus 2018

Iedere week gaan we door het gehele fjord om zeevogels te tellen. Vandaag zien we witte walvissen bij het front van de ene gletsjer en drieteenmeeuwen en noordse stormvogels bij de andere gletsjer.
Dichtbij de gletsjer is het water rood gekleurd van het ijzerhoudend sediment dat het fjord in stroomt. Het zoete water van de gletsjerrivier vormt een toplaag op het zoute fjordwater. Het fjordwater zelf, onder de troebele laag is helder.
Het is is hier vlak voor de gletsjer al snel weggedreven omdat er zoveel stroming staat van het zoete water dat van de gletsjer komt. Het is hier 71 meter dieo en witte walvissen eten hier garnalen en krabben van de bodem.
Bij een andere gletsjer kunnen we de gletsjerrivier goed zien, omdat die over een steen het fjord in komt. Hier verzamelen zich vooral drieteenmeeuwen en noordse stormvogels om een graantje mee te pikken van alles wat opdwarrelt in de stroming. De vogels drijven in de stroming weg van de beste plek vlak voor de gletsjer, maar vliegen dan op en terug naar die plek. Het is een soort lopende band van vliegende vogels.
Een beetje verderop drijft al het ijs dat van de gletsjer af is gevallen als een dichte laag ijsblokjes. Met de boot gaan we er langszaam doorheen en het maakt flink herrie.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20180802, 09:31 20180803, 10:39 20180803, 13:16 alle verslagjes met kleine foto's
bart was hier zeevogels tellen waterleven filmen