www.poolstation.nl

weblog 2018


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Opwarming van noordpoolgebied zet door

8 mei 2018

Voor een lezing tijdens het noordpool symposium van de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten (V.U.G.S.) had ik in mijn presentatie al een slide verwerkt met grafieken van de website http://www.yr.no. Onder het kopje statistics kun je een mooi overzicht zien van een jaar met de gemeten temperatuur en neerslag tegen de normalen (zwarte lijnen).
Ik wijs er graag op hoe de temperatuur in de winter regelmatig boven nul komt. Op die dagen valt vaak een excessieve hoeveelheid regen met gevaar voor lawines en landverschuivingen. Daarna gaat het weer snel vriezen, en de regen die tussen de permafrost bodem en de sneeuw zich heeft verzameld bevriest en maakt een ondoordringbare ijzellaag. Bij het in elkaar zetten van de presentatie verbaas ik me ook over de warme dagen de afgelopen week en een tiendaagse weersvoorspelling die ook boven nul blijft. Dat zou eigenlijk pas in juni moeten gebeuren.
Als ik vroeg opsta, zie ik de boodschap al op facebook staan. Ook de Washington Post heeft een artikel geplaatst onder de titel Another excessive heatwave on the North Pole met een mooi kaartje van de afwijking van de lokale temperaturen ten opzichte van de normaalwaarden. In de trein voeg ik dit plaatje ook toe aan de prenetatie.

Temperature difference from normal over the Arctic analyzed by European model on May 7 2018.

Ik hoef niet meer te praten over de verre toekomst. Ik heb het allemaal zelf meegemaakt. In het begin van de negentiger jaren toen gezegd werd dat gletsjers altijd heen en weer gaan en dat Spitsbergen is gebufferd voor opwarming door het grote wateroppervlak van de oceaan. Inmiddels is Spitsbergen zowat de snelst opwarmende plek in het noordpoolgebied, juist door het warme oceaanwater en het ontbreken van ijsbedekking. De gletsjers zijn 2 tot 4 kilometer teruggetrokken sinds ik hier ben en soms aan het eind van de zomer pikzwart doordat ze kleiner worden en steeds meer gruis en materiaal op het oppervlak van het ijs komt te liggen. En de klimaatmodellen worden steeds beter en voorspellen weinig goeds.
Ik moet meer doen. We gaan ons huis verder verduurzamen en ik ben voor de meeste maaltijden vegetariƫr geworden.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20180427, 20:00 20180508, 05:00 20180513, 10:30 alle verslagjes met kleine foto's
reis 3 met Bernice opwarming noordpoolgebied zet door shapes of time

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [global warming]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.