www.poolstation.nl

weblog 2007


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
Verboden toegang heeft een vogelreservaat gemaakt

21 juli 2007 11:00

Isdammen is een meer bij Longyearbyen, wat het drinkwater voor het dorp bevat. Het meer heeft zich ointwikkeld tot een belangrijke ruiplek voor de brandgans. Vorig jaar waren er haast 1500 ruiende brandganzen. Dicht bij het dorp is het toch een erg rustige plek omdat het verboden gebied is. Hier lopen zelfs veel kleine rietganzen met hun jongen.

Ik heb een vangst gepland met de andere ganzenvangteams die naarNordenskioldkysten gaan of met een boottrip op de FRAM. We hebben veel hulp van Steve Coulson, die als professor werkzaam is bij UNIS. Hij heeft interesse in de ganzen als vectorenvoor de verspreiding van insectenf insects.

De drie ganzen-expedities vereisen veel logistieke voorbereiding. Jouke Prop heeft de expeditie naar Nordenskiøldkysten georganiseerd en Jesper Madsen gaat met de boot FRAM kleine rietganzen vangen in Isfjorden en op Edgøya.

We krijgen extra hulp van Inger Berggren, een toeriste met grote interesse in vogels, Vidar Bakken, die in Noorwegen al vele jaren zeevogelonderzoek doet en les geeft aan UNIS, en studenten van de cursus "flux of energy and matter from sea to land" op UNIS.

Birger Amundsen is journalist bij de lokale krant Svalbardposten". Hij heeft veel foto's gemaakt en wij staan op de middenpagina deze week.
het team van Nederland dat de netten heeft opgezet
Janwillem op UNIS Maarten Loonen bezig met logistiek
Van links naar rechts: Mark Gorissen, Janwillem Loonen en Sjors Koppes Wachten op de laatste gans
Goetz en Inger Vidar Bakken Vincent Munster Op de foto's van links naar rechts:
Goetz Eichhorn neemt bloed af van een gans die vastgehouden wordt door Inger Berggren.

Vidar Bakken heeft grote ervaring in de ornithologie maar begint vandaag met ganzen

Vincent Munster bemonstert een gans op virussen
Svalbardposten

Svalbardposten Svalbardposten


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20070718, 14:31 20070721, 11:00 20070722, 17:00 alle verslagjes met kleine foto's
sneeuwgors parasieten vangst Isdammen zaadbank

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [brandgans]  [rui]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.