www.poolstation.nl

weblog 2016


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Keimooi

13 augustus 2016

Ik moest nog automatische camera's ophalen, die bij de meertjes stonden op Kvadehuken, de punt van dit schiereiland. Na de avondmaaltijd ga ik weg. Het stopt met regenen en is bijna windstil. Het is een erg lange wandeling met een overnachting in de hut Geopol. De volgende dag ben ik boven langs de klif teruggelopen. Al met al twee lange wandelingen in een fantastische steenwoestijn. Ruig, stil en spectaculair. En dat alles met een volle rugzak, een wapen, een alarmpistool, een walki-talki, een sateliettelefoon en een radiobaken.
Een korte stop bij de Papphytta.
Stuphallet gezien vanaf de kust, terugkijkend na passage.
Patronen van steen. Ik loop over grote scherpe stenen, kleine scherpe stenen, ronde stenen, poolygonen, van alles in allerlei kleuren. Vaak balancerend of glijdend.
Nu moet ik hier overheen komen.
Na een omweg en vochtige schoenen ben ik aan de overkant.
Zelfs in de steenwoestijn zijn er sporen van onderzoek: een brits bodemverwarmonderzoek dat schimmels bestudeert.
Een zogenaamde skua mount. Een hoog punt in het landschap waar kleine jagers wachten op langsvliegende drieteenmeeuwen om ze tot kotsen te dwingen. De jagers poepen en na tientallen of zelfs honderden jaren geeft dat rijke vegetatie.
Een ander uitzichtpunt nu met de kleine jagers.
01:00, het laagste punt van de zon. Vanaf 15 augustus verdwijnt de zon achter de horizon en wordt de nacht iedere cyclus 20 minuten langer totdat het na twee maanden volledig donker is.
De volgende dag loop ik langs de bovenkant van Stuphallet terug, met mooie uitzichten.
Een ander uitzicht. Op Stuphallet broeden noordse stormvogels en papegaaiduikers. Die poepen en zorgen voor een rijke mosvegetatie. Belangrijk voor ganzen en rendieren.
Verder met de wandeling.
Het uitzicht is spectaculair, maar de bodem ook. Steenpatronen en diepe rivierdalen.
Uiteindelijk zicht op Ny-Ålesund.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20160812, 15:00 20160813, 14:00 20160815, 10:00 alle verslagjes met kleine foto's
theezakjes opgraven keimooi tot ziens

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [geologie]  [landschap]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.