www.poolstation.nl

weblog 2015


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Gered

15 juli 2015

Margje en Maarten zijn vandaag naar Storholmen om de laatste uitkomende nesten te controleren, om ringen te lezen en om temeratuurloggers in de nesten te plaatsen, die een jaar lang de condities meten waarin de vlooienlarven groeien en overleven. We gingen weg bij prachtig weer. Hoog water. We zijn eerst een rondje om het eiland gevaren omdat er die ochtend bij Ossian Sars een ijsbeer was gezien. Alles was rustig. We ankerden de boot aan de westkant van het eiland. wetede dat zij misschien droog zou vallen bij laag water, maar een zodiac krijg je altijd weer in het water.
Als we terugkomen na 6 uur is het weer omgeslagen. Een harde wind waait op de kust en samen met de oceaandeining, geeft dat een wilde branding. Het anker is gaan krabben en de boot ligt 5 meter verderop op de waterlijn, inmiddels vol met water......
We scheppen het water uit de boot, maar kunnen de boot niet houden voorbij de branding om de motor te starten vanwege de harde wind. Daarom halen we de boot leeg en trekken hem boven de hoogwaterlijn. We gebruiken de Noorse radio om Woijtek te vragen ons op te halen (het is inmiddels 21 uur). Van de hogerwal aan de andere kant van het eiland worden we opgepikt en maken een enigszins wilde tocht naar huis.
De volgende dag zie ik de weergrafiek op het infobord van het Duits-Franse station. Een plaatje staat hieronder.
In het onderste paneel staat de weind: richting in rood, sterkte in blauw. De zwarte balk geeft aan wanneer we op het eiland waren (UTC is twee uur voor lokale tijd, lokale tijd is Nederlandse tijd). Je kunt mooi zien hoe het weer veranderde, terwijl de weersvoorspelling niets vermeldde.

We zijn nooit in gevaar geweest. Misschien waren we zelfs gelukkig, dat we de boot niet in het water kregen, want op dat moment was de wind zo hard, dat het een lastige tocht naar huis zou zijn geworden. Wel heb ik een fout gemaakt door de Duitse radio niet aan te hebben en niet te melden aan Janwillem, die radiowacht had, wat er aan de hand was. De terugkomsttijd zoals vermeld in ons logboek was verstreken en Janwillem was al begonnen met AWIPEV in te lichten van die situatie. Dat is precies volgens afspraak. Gelukkig hoorde hij net op tijd dat ik via een andere Noorse radio me gemeld had (we gebruiken hier twee systemen: Noors en Duits). Maar ik had hem veel eerder moeten inlichten.

Nu hebben we van Kathrin ook een sateliettelefoon gekregen als extra communicatie. Iedereen dank voor de hulp. Het is duidelijk dat het hele dorp wist wat er aan de hand was.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20150714, 14:00 20150715, 21:00 20150717, 15:00 alle verslagjes met kleine foto's
Sterntjes ringen Gered Onderwatercamera

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [expeditie]  [veiligheid]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.