www.poolstation.nl

weblog 2015


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

uitleg over geolocators

28 april 2015 10:00

Ik gebruik geolocators als techniek om trekvogels te volgen tijdens hun lange-afstands-vlucht. Deze animatie legt prachtig uit hoe de techniek werkt. Ik kon de animatie laatst niet terugvinden. De beste manier om hem te onthouden is door hem op de weblog te plaatsen.

klik op de foto om de video te starten



Het middeleeuws verhaal van de brandgans, die 's zomers afwezig was en 's winters verscheen, ging over een boom in Schotland. Als de vruchten van deze boom in zee vielen ontwikkelden ze zich tot eendenmossels. In de winter kwamen uit deze schelpen de brandganzen. De foto hieronder laat zien hoe middeleeuwse wetenschappers in de schelpen veren vonden en zelfs een klein gansje. De brandgans heet in het Engels nog steeds Barnacle Goose Schelpgans.
Toen Willem Barentsz Spitsbergen ontdekkte, bracht de bemanning een rotgans en eieren terug aan boord. Ze hadden de broedende gans met een steen gedood. Gerrit van der Veer kende de gans en het verhaal over de schelpen. Hij schreef in zijn logboek dat het verhaal nu defintitief tot het rijk der fabelen kon behoren, maar er was nog nooit eerder een mens zo noordelijk geweest om de broedende ganzen te vinden.
Desalnietemin duurde het nog meer dan een eeuw eer de katholieken het verhaal wilden geloven. Zij mochten namelijk op vrijdag geen vlees eten. Maar als de gans uit zee kwam was het vis.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]




click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20141116, 13:00 20150428, 10:00 20150504, 14:00 alle verslagjes met kleine foto's
onderzoek aan ijsberen uitleg over geolocators Nederlands mijnbouwadvies