station  dagelijks leven

www.poolstation.nl

 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

click for english

[beheer] [geschiedenis] [veiligheid] [dagelijks leven] [check lists] [sponsoring

[vorige]  [volgende]

Voor de gasten van het Nederlands Poolstation moet deze pagina informatie geven over de dagelijkse gang van zaken in en rond het station.

Maaltijden

Iedereen in het dorp eet in de mensa van Kings Bay. Daar worden door de week dagelijks drie maaltijden geserveerd in de vorm van lopende bufetten. In het weekend is er enkel een brunch en een warme maaltijd, waarbij vaak wordt vergeten dat het ontbijt op zaterdag en zondag niet om 7:30 uur maar pas om 10 uur wordt geserveerd.
De beste maaltijd van de dag is de lunch om 12:00 uur. Deze is erg uitgebreid en bestaat uit een buffet met warme en koude gerechten. De warme maaltijd om 16:30 uur is vaak wat poverder. Regelmatig gewoon vlees of vis, met groente en aardappelen, gevolgd door een cake als toetje. De warme maaltijd op zaterdag is vaak een luxe maaltijd. De lokale mensen kleden zich meestal extra netjes aan. De tafels zijn gedekt met wijnglazen en je mag zelf wijn meenemen aan tafel.
Door de week volgen de maaltijden elkaar snel op. Het is mogelijk om bij het keukenpersoneel de warme maaltijd uit te stellen tot later op de avond. De koks zetten dan een bord klaar, dat opgewarmd kan worden in de magnetron. Ook is het mogelijk om voedselpaketten te maken tijdens ontbijt en lunch. Als je meerdere dagen op stap gaat, is er voedsel te bestellen in de keuken. Doe dit wel minimaal een dag voor vertrek.
VegetariŽrs kunnen hun dieet doorgeven aan de koks, die daar rekening mee houden. Het wordt zeer gewaardeerd door het keukenpersoneel, als er gegeten wordt binnen de daarvoor gestelde tijden. In het zomerseizoen wordt er soms gegeten in twee groepen. Aankondigingen van dit soort wijzigingen zijn altijd te vinden op de prikborden tussen de receptie en de mensa.
Onder het constante daglicht van de midzomerzon verschuiven we vaak ons ritme omdat 's nachts de beste waarneemmogelijkheden zijn voor ons onderzoek. We staan dan om 12 uur op, beginnen met de lunch en stellen onze warme maaltijd uit tot rond 22 uur. We verschijnen dan niet meer aan het ontbijt.

Sanitair

De huisjes waarin het station zich bevindt staan op de monumentenlijst. Er wordt momenteel gewerkt aan een restauratie. Op dit moment is er in de huisjes electriciteit, verwarming en snel internet. Water en sanitair zijn niet meer functioneel. Daarom gebruiken we toiletten en douches in andere gebouwen in het dorp. Meestal zijn dit de toiletten in het museum en de douches in het Samfunnshuset. Daar is een lose douchecabine en twee douchezalen naast een sauna. Ook in de Vaskeri liggen in de oostpunt sanitaire voorzieningen. In het Samfunnshuset zijn twee grote sauna's en buiten staat ook een warme whirlpool.

Winkel

Kongsfjorden buttikken heeft naast een groot assortiment van souveniers, kleding en boeken speciaal voor de bewoners een uitgebreide afdeling met drogisterij artikelen, snoep en een drankwinkel. Iedere keer als er een toeristenboot in het dorp is, gaat de winkel open. Dan ontstaan er vaak lange rijen. Speciaal voor de inwoners is de winkel open op maandag en donderdagavond van 17:30 tot 19:00 uur. De vaste bewoners hebben ook een postorderbedrijf: Musik og Sport, dat door vrijwilligers gerund wordt. Om de paar weken kunnen er kleren, kampeeruitrustingen en optiek besteld worden. De bestelboeken liggen ter inzage naast de receptie. Bestellen is alleen maar mogelijk via een van de permanente bewoners omdat levering soms meer dan een maand duurt. Omdat er nauwelijks BTW betaald hoeft te worden en de producten rechtstreeks van de fabriek komen is deze mogelijkheid van bestellen erg lucratief.

Sport

Er zijn veel sportfaciliteiten in Ny-Ålesund. Er is buiten een voetbalveld en binnen een gymzaal met fitness apperatuur, een klimwand en spullen voor basketbal of badminton. Regelmatig worden er partijtje georganiseerd. Op dit moment is bungy, een soort zaalhockey, erg populair. Deze sportactiviteiten worden meestal aangekondigd op het publicatiebord in de mensa.
Buiten het dorp ligt een schietbaan. Als er geschoten wordt is dit aangegeven met een oranje vlag in de vlaggemast. Het gebied van de schietbaan kan beter vermeden worden. Uit veiligheidsoverwegingen wordt aangeraden om niet zelfstandig van de schietbaan gebruik te maken, maar dit te coŲrdineren met de stationsleider.
Iedere bewoner van Ny-Ålesund is automatisch lid van de personeelsvereniging Welferden genaamd. Deze beheert de eerder genoemde sportfaciliteiten maar heeft ook de beschikking over aluminium boten met buitenboordmotor, survivalpakken en kano's. Dit alles is dus voor iedereen te gebruiken als vrije tijds besteding, mits er vooraf een cusrsus is gevolgd. Voor de aluminium boten geldt een kleine huurprijs. Reserveren gaat via het prikbord in de mensa.

Uitgaan

In de mensa is er op de eerste verdieping een salon, waar televisie gekeken kan worden en waar een poolbiljart staan en een electronische piano. Met name na de warme maaltijd, maar ook als er ergens op de wereld grote sportevenementen wordne gehouden, is het hier een gezellig samenzijn.
Ny-Ålesund kent een eigen café: Mellageret. Iedere zaterdagavond is hier van 8 tot 2 uur een bar geopend die bemand wordt bij toerbeurt door vrijwilligers. Iedere week proberen deze vrijwilligers door het kiezen van een thema en de muziek te zorgen voor een ontspannen avond. Als je lang in Ny-Ålesund verblijft wordt van je verwacht dat je ook een baravond verzorgd en vooral ook een keer na afloop helpt schoonmaken. 's Zomers wordt er door Kings Bay soms een extra baravond georganiseerd op de woensdagavond.
Een goede Noorse traditie in vrije tijd is een tocht naar één van de hutten, die overal over de toendra verspreid staan. Intekening vindt plaats op het prikbord in de mensa. In de hutten kan worden geslapen en eten gekookt. Er is hout aanwezig voor een houtkachel. Eten dient minstens een dag vantevoren in de mensa besteld te worden. 's Zomers worden veel hutten afgesloten. In het station is er een sleutel van alle hutten aanwezig. Vergeet niet te denken aan je veiligheid en een mogelijke weersverslechtering tijdens je trip.

Tradities

In alle gebouwen gaan de schoenen uit bij binnenkomst. Het is een gewoonte die dateert uit de koolmijntijd.
Op woensdag wordt de oude cruiseboot van de Hurtigruten: Nordstjernen om 20:00 uur binnegehaald door een muziekkorps. Er is een hele verzameling slagwerk en koperen blaasinstrumenten. Meestal zijn er weinig mensen die de instrumenten weten te bespelen. Het is juist de bedoeling om als een soort dweilorkest van geestelijk zwakke mensen flink vals te spelen en gek te doen.
Rond 21 juni is er het midzomer feest. Hoewel de zon al twee maanden niet onder gaat is dit toch een groot feest met barbecue en verkleedpartij. Vooral wordt een thema gekozen en bijna iedereen det zijn uiterste best om hier aan te voldoen.
Feesten op Spitsbergen leiden vaak tot excessief alcoholverbruik door de relatief goedkope drank en de volksaard. Het komt regelmatig voor dat mensen na een baravond naar huis moeten worden gedragen en de zondag is meestal een dag van rust en herstel. Slechts zelden leidt het drankverbruik tot overlast of onveilige situaties. Opvallend is het verschil in mentaliteit tussen de verschillende volksaarden. Voor de Noren kan een dronkenlap de volgende dag weer een meneer zijn, terwijl de aziatische bewoners van het dorp nauwelijk gebruik maken an het café.

Post

Iedere keer als het vliegtuig komt, kan er post mee. 's Zomers is dat minimaal drie keer epr week, 's winters twee keer. Postzegels zijn verkrijgbaar in de winkel en bij de receptie. De luchtpost is ook handig voor het versturen van persoonlijke pakketten en omnderzoeksmaterialen. De spullen komen meestal binnen twee weken aan, zonder ingewikkeld (douane) papierwerk.
In het dorp zijn nog twee telefoons met betaalkaarten. Eén bij de receptie en één op de grote aanlegsteiger. Wij bellen meestal via onze computers en het programma skype. Dan is er ook een videoverbinding mogelijk. Ons skype adres is ook via een vaste telefoon te bellen en heeft een voice mail service. Door onze internetverbinding is ook via email contact verzekerd.

Service

Iedereen in het dorp zal zoveel mogelijk proberen om onderzoek te faciliteren. Als je hulp nodig hebt kun je altijd een beroep doen op anderen. Voor de huur van apparatuur zoals boten, survivalpakken, radio's en geweren wenden wij ons gewoonlijk tot het Norsk Polar Institutt, die een speciale persoon hebben voor hun logistiek de zg. materialverwalter. Voor zwaar materieel kun je een beroep doen op Kings Bay.

Afval

Het dorp kent een bijzonder systeem van afvalverwerking, waarbij al het afval gesorteerd wordt over 23 categorieŽn. De meeste categorieŽn worden afgevoerd naar het vaste land en daar verwerkt. Het sorteren van het afval verdient aandacht. Er zijn speciale ruimtes voor ingericht bij de keuken in de mensa en bij de werkplaats. Bijzonder of giftig afval dient aangemeld bij de coordiator van het marien laboratorium van Kings Bay.

Verboden gebied

Aan alle bewoners en toeristen wordt gevraagd zich zoveel mogelijk te houden aan de bestaande wegen en niet over de planten te lopen. Het gebied achter het Norsk Polarinstitutt staat vol met gevoelige antennes, die iedere persoon registreren. Boven op de Zeppelinberg, wordt de luchtkwaliteit met gevoelige apparatuur gemeten waardoor een rokende persoon halverwege de berg al geregistreerd wordt. Als je dan dichterbij komt verstoor je ook de CO2 metingen.
Het gehele gebied rond het meer Solvatnet en het mosgebied bij Thissbukta zijn in principe gesloten vanwege de vogels.
Het is altijd mogelijk om voor onderzoek de gesloten gebieden te betreden. Ook wij doen dat regelmatig vanwege vegetatiemetingen of om ganzenkeutels te verzamelen. Het is wel erg verwarrend om dit te doen als er veel toeristen door het dorp lopen. Daarom doen we dit zoveel mogelijk op rustige momenten. Bedenk dat je altijd moet proberen om schade aan metingen, dieren en planten te voorkomen.

[beheer] [geschiedenis] [veiligheid] [dagelijks leven] [check lists] [sponsoring