www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

IJsbeerzak

7 augustus 2010 17:46Hans en Michael staan bij de witte zak die we aanzagen voor een ijsbeer op de toendra.
Als we buiten het dorp lopen, zijn we altijd alert voor een ontmoeting met ijsberen. Vandaag gingen we met 7 personen op pad ten westen van het dorp. Na een uur lopen splitsen we op. Hans en Michael blijven ter plekke mossen zoeken en ik ga met de andere Leidenaren naar de vogelklif Stuphallet. We zijn net ons weegs als we over de radio worden opgeroepen. Hans heeft iets wits aan de horizon gezien. Ik kijk met de telescoop en kan niet zeker beslissen wat het is. Het heeft de kleur van een ijsbeer, het was me nog nooit opgevallen. Het lijkt een gekke steen of zak, maar ik heb eerder een ijsbeer in mijn telescoopbeeld zien veranderen in een steen in het landschap. We nemen het zekere voor het onzekere. Hans en Michael maken een omtrekkende beweging en lopen met ons verder.

Op de terugweg kijken we meer en zien dat er niets veranderd is. Nu is het wel tijd voor nader onderzoek. Langzaam lopen we die kant op totdat van dichterbij ineens duidelijk is dat het een zak is.

Op de toendra zijn dit voorjaar proefboringen geweest om de bodem te onderzoeken voor plaatsing van een nieuwe radiotelescoop. Op deze plek hebben ze het bodemmateriaal in een zak gestopt en over het boorgat gelegd. Wij zijn er ingetrapt, maar dezelfde zak was waarschijnlijk al eerder de orozaak van een ijsbeermelding. Het is een mooi voorbeeld dat een geweer niet zomaar het enige veiligheidsmiddel is. Het is ooke rg belangrijk om een radio en verrekijker bij te hebben. Ga nooit zonder verrekijker het veld in. Het was weer een mooie les en eigenlijk zijn we wel blij met de manier waarop we er mee omgegaan zijn.
pages with keyword veiligheidNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist