www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Gewonde inbreker

16 juli 2018

We zijn op Storholmen ringen van de daar verblijvende brandganzen aan het lezen. Ik ga dan in de hut zitten waar ook Jan Strijbos over schreef. Deze is onlangs mooi gerestaureerd, maar als ik daar aankom ligt de hut vol glasscherven. Acht raampjes zijn gebroken en nadat we de ganzen hebben geobserveerd zien we aan de buitenkant bloedsporen. Dat alles moet sinds 11 juli gebeurd zijn, toen we hier voor het laatst waren. Iets vergelijkbaars is drie dagen geleden gerapporteerd over de Brandalhytta. Een poging tot inbraak door een ijsbeer, die zichzelf daarbij verwond heeft. Normaal moeten er houten platen worden vastgemaakt aan de buitenkant van de ramen. Bij de Storholmenhut waren die al eerder kapot, omdat ze slechts met lichte krammen waren vastgezet. Erg jammer voor de mooi gerestaureerde hut, maar nog jammerder voor de verwonde ijsbeer. Niemand heeft trouwens een ijsbeer in het fjord waargenomen in de afgelopen week, dus het was een stiekeme bezoeker.
De foto's hierboven zijn van het raam op het zuidoosten, binnenzijde en buitenzijde. De foto's hieronder zijn van het raam op het zuidwesten, naast de ingang. Gelukkig heeft dat raam wel een luik wat we nu kunnen afsluiten. De andere ramen hebben helaas geen goede luiken meer.

Selfie van mij bij het kleine waarneemluikje in de deur van de hut op Storholmen. Vanaf deze plek heb ik 90 ganzen kunnen controleren en ongeveer 20 ringen afgelezen. De jongste familie met drie jongen van ongeveer 7 dagen oud had als man de ringdrager groen TFP. Ik zag opeens allemaal vleugels flapperen. Een grote burgemeester had een kuiken in de bek en tot twee keer toe dook de man op de grote burgemeester voordat die van de grond kwam, maar helaas nog steeds met het kuiken in zijn bek. Het is een wrede gevaarlijke wereld hierbuiten. De familie zat even later schijnbaar rustig weer op het strand. Nu met twee kuikens.
De houtstapel is waarschijnlijk al veel eerder door een ijsbeer uit elkaar gegooid. Een filmpje over ijsbeerbezoek is hier te vinden. Overigens ontdekken we op de terugweg ook dat de nieuw gevormde sternenkolonie, die zich gevestigd had na de periode waarin de ijsberen alle eieren van eidereenden en brandganzen hadden opgegeten, ook verdwenen is. Dat waren ruim 60 nesten van de noordse stern. De ijsbeer moet wat, sinds het zeeijs honderden kilometers verder van Spitsbergen verwijderd is....pages with keyword ijsbeerNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist