www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

ijsdikte

14 juli 2009 20:30

Een groep van 16 Amerikanen van NASA is hier met een klein vliegtuigje om naar de Noordpool te vliegen. Met dit vliegtuig gaan ze zeeijsdikte meten in de Noordelijke IJszee. De dikte van het ijs wordt berekend door nauwkeurig te meten hoeveel ijs er boven het zeeoppervlak uitsteekt. Aan boord zijn naast camera's, laseraftandmeters en grondradar.
Bij het onderzoek naar de hoeveelheid ijs op de noordpool, is de bedekking van het ijs eenvoudig te schatten aan de hand van satelietbeelden. De dikte van het ijs is moeilijker in te schatten en van groot belang voor alle ijsmodellen. Globaal bestaat het Noordpoolijs uit één- en tweejarig ijs. Met behulp van dit vliegtuigje hoopt NASA een belangrijke bijdrage te leveren.
Ik was benieuwd waar allemaal gevlogen wordt op deze manier. Het antwoord was, dat dat alleen hier op Spitsbergen gebeurde. Voor zo'n onbemande vlucht op lage hoogte moet speciale toestemming gegeven worden. Dat blijkt niet mogelijk in Alaska, maar wel hier op Spitsbergen. De grens tussen Rusland en Amerika is nog steeds zo zwaar beveiligd, dat een wetenschapsmissie onmogelijk is.pages with keyword gletsjersNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist