www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Marmer groeve herontdekt

24 juli 2011 20:00

De geschiedenis ligt in de diepvries van Spitsbergen. Vandaag hebben we een vergeten marmer groeve herontdekt op Blomstranden. Het verhaal begint in Nederland op het Arctisch Centrum, waar Friga Kruse onderzoek doet naar exploratie en mijnbouw op Spitsbergen door Britse personen en bedrijven. Haar promotie is onderddel van het LASHIPA project. In de archieven van het Noorse Poolinstituut in Tromsø heeft ze een rapport ontdekt, geschreven door Herbert W. Leech van de Northern Exploration Company LTD. het is gepubliceerd in 1920 met als titel: Report on various marble properties in Spitsbergen. In dit rapport zat een kaart van Blomstrand in Kongsfjord met gemarkeerde boorgaten, gebouwen en groeves. Door alle details van de kaart te vergelijken met haar gegevens van een eerder bezoek, ontdekt ze op een onverwachte plekeen kleine Q (voor quarry=groeve). Ze vroeg de bewoners van het Nederlands Poolstation om ter plekke te gaan kijken. Bij een eerste poging op 9 juli konden we niets vinden, maar op basis van de GPS co÷rdinaten van die wandeling en een vergelijking van de oude kaart met nieuwe kaarten hadden we vandaag meer succes.
De kaart hierboven heeft een aantal genummerde Q's, maar ook helemaal links een Q zonder nummer (zie kaartdetail hieronder links).
Frigga speurt nog steeds verder naar details. Haar proefschrift wordt verwacht in mei 2012 met veel nieuwe details onder andere over Mansfield, die de marmer rijkdom ontdekte. De groeve is geŰxploiteerd tussen 1906 en 1919. Er is geen infrastructuur die naar de plek wijst. De groeve was zo dicht bij zee, waar een natuurlijke haven en een steile klif het gemakkelijk maakten om de marmer in een boot te laden. Aan de kust zitten nog een paar ijzeren ankers in de steen geslagen.
Rond de mijn zijn er nog steeds sporen van menselijke activiteit. Hout, ijzer en resten van een hoop steenkool. De steenkool moet uit Ny-Ålesund zijn gekomen. De coordinaten van de groeve zijn 78.97356 N 11.98779 E. In het midden van bovenstaand plaatje aan de horizon zie je een klein hutje wat dient als baken
Above:De noord-oost rand van de groeve heeft duidelijk sporen van boorgaten. De persoon (1.89 m) staat in de foto als maatstok (beweeg de muis over de foto).
Right:A video to show the spatial layout of the site
Neem voor meer informatie of reacties contact op met Frigga Kruse: f.kruse@rug.nlpages with keyword geschiedenisNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist