www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Fossiele schelpen

11 augustus 2010 16:03


Simon Troelstra en zijn vrouw Syta zijn een paar dagen op bezoek om schelpen te zoeken. In deze video legt hij zelf uit hoe die schelpen boven zeeniveau te vinden zijn.
Ongeveer 10 duizend jaar geleden verdween de gletsjer op deze hoogte uit het fjord. Op de door de gletsjer kaal geschuurde zeebodem verzamelde zich snel een laag sediment en in dit sediment groeiden grote schelpdieren. In latere tijden kwam daar nog ongeveer een meter kiezel bovenop. Maar doordat de druk van de gletsjer van de zeebodem was verdwenen, veerde het land omhoog. Daardoor kwam de voormalige kustbodem soms wel een tiental meters boven het zeeniveau te liggen. Op deze terassen vinden we nu de fossiele schelpresten. Op de ene plek is het waar een riviertje door de bodem schuurt, op de andere plek heeft de permafrost de schelpen uit de diepte naar boven gebracht.

Thuis gaat Simon de groeiringen in de schelpen meten en uitboren. Door te kijken naar de chemische samenstelling van de schelpen kan hij uitspraken doen over het milieu waarin de schelpen leefden. Daarnaastcverzamelt hij zandmonsters om ook de foraminiferen te gebruiken bij de milieukarakterisatie.

De eerste vindplaatsen liggen gewoon aan de rand van het dorp. Het meer Solvatnet ligt eigenlijk op een verhoogd terras en aan de kustrand vinden we veel schelpen. Vooral op het punt waar het riool in het fjord komt, maar hier is de bodem flink omgewoeld om het riool in te graven.

De tweede plek in het dorp is naast het Marien Laboratorium. Hier is 20 jaar geleden de kust met dynamiet weggeblazen om stenen te leveren voor de havenkade. Daardoor is het een mooi profiel met de schelpen nog zowat in hun natuurlijke positie.
Voor het poolstation Aangevallen op de toendra
Bij Gasebu ziet de plek er heel anders uit. Hier vinden we de schelpen die door de permafrost naar boven zijn gebracht in hoopjes kale grond.

Grazende ganzen

12 augustus 2010 21:33


Door de poolvosfamilie onder het poolstation, is de directe omgeving tot nu toe nauwelijks begraasd door ganzen. Nu het seizoen ten einde loopt is deze gevaarlijke plek de enige waar nog veel gras staat. Gelukkig gaan de vossen steeds vaker en verder op pad en zijn niet altijd thuis. De ganzen grijpen hun kans en vinden een rijke dis.
De ganzen zijn erg onrustig. Ze happen razendsnel omdat er zoveel gras is, maar jagen elkaar ook steeds vooruit. De families lopen door elkaar en het is erg moeilijk om vast te stellen welke jongen bij welke ouder horen. Zonder aanwijsbare reden ontstaat er soms paniek en rennen alle ganzen weer richting meer. Maar als het loos alarm blijkt komen ze ook snel weer terug. Er is teveel gras. Op de veilige plekken is de toendra al lang kaalgegeten.

Gelukkig loopt het allemaal goed af. Ik heb de vossen niet op het toneel zien verschijnen. Maar dit soort vreetfestijnen zijn letterlijk levensgevaarlijk voor de ganzen.

Een video om iets te zien van de waarnemingen die wij verzamelen. Let eens op welke ganzen geringd zijn.
pages with keyword geologieNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist