www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Expeditie naar Jan Mayen

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en het Willem Barentsz Poolinstituut gaan in augustus 2014 op expeditie naar Jan Mayen. Jan Mayen is een Noors afgelegen eiland aan de koude onbewoonde kant van Groenland. Het eiland is 400 jaar geleden ontdekt door een Nederlander. Er is een Noors weerstation dat het gehele jaar bemand is. Ook zijn er archeologische resten van een 17de eeuwse Nederlandse walvisvaartstation en liggen er 7 walvisvaarders uit die tijd begraven, die hebben geprobeerd daar te overwinteren.
We gaan met een multidisciplinair team van archeologen en biologen en proberen gegevens te verzamelen zoals ook in 1983 al door Nederlanders is gebeurd. De expeditie is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Marine
Tijdens een voorbespreking in Den Helder op 18 februari 2014 is bovenstaande foto gemaakt. Van links naar rechts: Louwrens Hacquebord (RuG-AC), Michael Stech (Rijksherbarium), Annette Scheepstra (WBPI), Henk Ottens (KNAG), Eric Verheul (initiatiefnemer, marine), Maarten Loonen (RuG-AC), Robert Lobbes (marine), Eelko Postma (KNAG) en Gerritjan van den Dam (organisator, marine). Niet op de foto: Peter Jordan (RuG-AC), Adri van Vliet (NIMH), Kees Camphuysen (NIOZ), en Paul Middelberg (marine).
De expeditie gaat plaatsvinden met Zr.Ms. Zeeland, een ocean patrol vessel van de Holland klasse. We krijgen in Den Helder een rondleiding op de Friesland, omdat de Zeeland in het Caribisch gebied is voor operaties tegen drugssmokkelaars. Vanaf de brug een foto van de Groningen met ingehangen een FRISC.

Voor de medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen is deze expeditie extra bijzonder omdat ook de universiteit net haar 400-jarig bestaan viert. Daarnaast is het een mooie generale repetitie voor de grote wetenschappelijke expeditie naar Edgeøya die in augustus 2015 zal plaatsvinden (zie http://www.sees.nl). Jan Mayen is sinds 1983 meerder keren door Louwrens Hacquebord en Kees Camphuijsen bezocht en ze hebben daar ook over gepubliceerd. Met deze expeditie kunnen we tijdreeksen van gegevens verlengen, publiceren en plannen maken voor de komende jaren.
Een schilderij van Cornelis de Man uit 1639 met het walvisvaartstation op Jan Mayen en op de achtergrond de vulkaan van de Beerenberg. Dit schilderij hangt in het Rijksmuseum boven de vitrine met wollen muten van walvisvaarders uit Spitsbergen.

  Video over de expeditie naar Jan Mayenpages with keyword expeditieNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist