www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

In 1958 werkte Lilly Kristensen in Ny-Ålesund. In dat jaar werd een 17de eeuws grafveld van walvisvaarders verplaatst. Er werd gedacht dat dit Nederlanders waren. De plek heet ook Hollendarhaugen, de hoogte van de Hollanders. De Nederlander Velzeboer was in die tijd adviseur voor de steenkoolmaatschappij KBKC. Hij regelde financiën uit Nederland om de graven te verplaatsen. Lilly heeft nog een foto die door haarzelf in 1958 is gemaakt van één van de graven. De man heeft een jasje aan en een wollen pet op. Ze vertelt dat de menselijke resten 's nachts door het dorp naar een nieuw kerkhof werden gebracht. Eén van de graven bevatte twee personen, waarvan er één een ingeslagen schedel had. Volgens de verhalen waren dit een moordenaar en zijn slachtoffer die indertijd samen werden begraven. De meeste graven waren oost-west geörienteerd.

Nick Cox, Geir Wing Gabrielsen, Suzanne Lubbe en ik vinden deze verhalen super interessant. Ik had vorig jaar een plek gevonden waar iets van een kist naar het oppervlak lijkt te komen door de werking van de permafrost. Die laat ik zien aan de anderen. Het wordt extra spannend als dit hout ook oost-wet lijkt te liggen. In Svalbardposten verschijnt een artikel over dit nieuwe graf.

Inmiddels heb ik ook contact met nazaten van Ir. Velzeboer. Van hen kreeg ik oude foto's die in de weblog verwerkt zijn onder de titels Nederlands mijnadvies en Walvisvaarders herbegraven Zo wordt de geschiedenis van Nederlanders in Ny-Ålesund steeds uitgebreider.
looking at old documentationa 17th century whalerpages with keyword archeologieNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist