www.poolstation.nl

weblog 2006


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]
met de boot in Kongsfjorden

25 juli 2006, 20:30

Dit is de periode waarin de ganzen allemaal ruien. De eerste niet-broeders zullen eind deze maand alweer kunnen vliegen. De vogels die gebroed hebben zijn nog drie weken langer in de rui. In deze periode gaan we alle brandganzen tellen in het gehele fjord. Daan en Cecilia zijn 's ochtends al begonnen met een telling tot Gasebu. 's Middags zet ik ze af op Kvadehuken. Met Vincent en Olga ga ik met de boot langs alle eilanden en de kust in het binnenste deel van het fjord.

We tellen samen 408 brandganzen in het fjord. Sinds 2000 lopen de aantallen sterk terug van 1500 adulte ganzen tot ruim 400 nu. We hebben hard een jaar nodig met weinig vossenpredatie, om de populatie zich te laten herstellen.

Eerder dit jaar hebben we 339 brandgansnesten geteld op de eilanden. Er moeten dus ganzen uit het fjord zijn verdwenen nadat hun jongen zijn gepredeert.
theepauze bij Stuphallet Onderweg van de punt van Kvadehuken naar het dorp houden Daan en Cecilia een theepauze. Daan schenkt de thee in terwijl Cecilia de linkerfoto maakte.

Op de rechter foto zie je een groep ruiende kleine rietganzen, die we zagen vlakbij Ossian Sarsfjellet. In deze groep een ganz met een blauwe halsband: P40. Helaas is dat niet op de fotot te zien.
kleine rietganzen bij Ossian Sarsfjellet [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20060724, 1700 20060725, 2030 20060726, 1830 alle verslagjes met kleine foto's
tweede vangst van ganzen fjordtelling derde vangst