www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Mijn beer

5 augustus 2008 23:54

mijn eerste ijsbeer op Spitsbergen, uitvergroot Vanacht heb ik mijn eerste ijsbeer op Spitsbergen gezien! Samen met Andrea Gröne. We waren samen naar Gerdöya gegaan voor het bemonsteren van noorse sternen (zie vorig weblog). Daarna zijn we naar het gletsjerfront gevaren en hebben een half uur liggen luisteren naar de geluiden van het ijs. Nadat we de buitenboordmotor netw eer gestart hadden, zag Andrea iets zwemmen achter een ijsschots. Ik zette de motor uit en we dobberden en zagen een ijsbeer zwemmen.
De ijsbeer zwom paralel aan onze route, maakte daarna een grote boog en zwom daarna weer richting gletsjer. Al die tijd dobberden wij langzaam verder weg.

Ik was erg blij met deze ontmoeting. Een prachtige hernieuwde kennismaking. Maar ook helemaal volgens mijn eigen regels.
In 1985 en 1986 heb ik zelf twee keer in mijn eentje oog in oog met een ijsbeer gestaan in de buurt van Churchill, Canada. De eerste keer kwam de ijsbeer van onder de observatietoren, waar ik 3 meter boven hem had liggen slapen. De tweede keer kruiste hij mijn pad en na een lichtkogel ging hij op 20 meter afstand van mijn zitten.
Van deze eerdere ontmoetingen heb ik twee belangrijke dingen geleerd:
1. Ben je altijd bewust van alternatieve verjagingsmiddelen zoals lichtkogels, knaller, toeters, flitslichten en vuurwerk. Een wapen is een laatste redmiddel en moet zeker niet het eerste zijn waar je naar grijpt. Zeker niet het type geweer waar we hier mee lopen en waar een kogel op kilometers afstand nog dodelijk kan zijn.
2. Als je plotseling oog in oog staat met zo'n reëel gevaar, dan is de situatie verlammend. Ik weet nog dat ik zo schrok, dat ik ineens merkte dat mijn knieën letterlijk gingen bibberen en dat ik twijfelde aan de mogelijkheid om op mijn benen te blijven staan. Ik heb ook andere verhalen gehoord, dat mensen door hun knieën zakten bij het zien van een ijsbeer, maar ook dat ze zo in paniek raakten dat ze wegrenden van de groep, waarin ze veilig(er) waren.

In ieder geval betekende deze ervaringen dat ik voor mijzelf besloten had, nooit naar een ijsbeer te gaan kijken. Binnen blijven is veiliger voor jezelf, maar ook vooral voor de ijsbeer. Dus ik ben altijd thuis gebleven als er ergens een ijsbeer was gezien.
de orginele foto van mijn eerste ijsbeer op Spitsbergen
Bovendien is de ijsbeer in dit fjord niet ieder jaar te zien. Vooral 2004 was een jaar dat er een paar weken een ijsbeer verbleef. En ook dit jaar lijkt wat dat betreft tot de uitzonderingen te behoren. Deze ontmoeting was volledig per ongeluk. De ijsbeer was op grote afstand (zie onderste foto). En we zijn geen meter richting ijsbeer bewogen. De ijsbeer was goed op zijn gemak. Prachtig zo.

In ieder geval hier nog even de regels die we in het Nederlands station hanteren:
1. Vermijd ieder contact met een ijsbeer. Ga nooit ergens naar toe waar je weet dat een ijsbeer is.
2. Neem altijd veiligheidsmaterialen mee, maar bedenk dat het geweer maar één van de middelen is tegen ijsberen. Nog belangrijker zijn lichtkogels, vuurwerk en/of een radio (walki-talki). En ga nooit om een steen of over een heuvel zonder geluid te maken. De meeste ijsberen liggen op een hoopje sneeuw en zullen weggaan als ze mensen horen. Het geweer is wel een verplicht uitrustingsstuk. Het is het enige verstandige laatste redmiddel.
3. Bedenk dat het gebruik van het geweer levensgevaarlijk is voor jou en andere mensen in je schootsveld. Het schootsveld reikt 7 kilometer ver. Zodra je moet mikken, kijk ook altijd naar de achtergrond. Je mag nooit schieten als je twijfelt over het gevaar in de achtergrond. Dus ook niet als je die achtergrond niet kunt zien. Er gaat te vaak nog iets mis met het geweer. Er worden meer kogels per ongeluk afgevuurd, dan op een ijsbeer. Oefenen met schieten is ook vaak gevaarlijk. Ga nooit met een groep mee, waar meerdere geweren worden meegenomen. Dat kan alleen maar leiden tot gevaarlijke situaties.
4. Oefen in gedachten. Wat te doen als.... Je moet zo veel mogelijk scenario's doordenken en bedenken hoe je zou handelen. Op het moment van de ontmoeting heb je geen tijd om dingen te overdenken en meestal nemen mensen dan de verkeerde beslissing.
5. Analyseer jezelf. Zorg dat je bang bent van je geweer en bang bent voor de ijsbeer. Enig ander gevoel is onterecht. Maar zorg er ook voor dat je weet dat je durft te schieten als het nodig is. Bedenk dat je misschien niet de beste in de groep bent om het geweer te dragen. Zorg dan dat je dan niet degene bent die het geweer draagt. Je moet er van overtuigd zijn, dat je de verantwoordlijkheid aan kan. En denk niet dat een ijsbeercursus voldoende is voor een confrontatie met een ijsbeer.
6. Raak nooit in paniek! Wat er ook gebeurt, analyseer, blijf luisteren naar anderen en beslis. Degene die het wapen heeft, heeft het initiatief met het wapen. Ga geen verjagingsmiddelen uitwisselen als daar geen tijd voor is en besluit nooit tot het afpakken van een verjagingsmiddel omdat jij het beter weet. Degene die het wapen draagt, heeft op dat moment de verantwoordelijkheid voor het gebruik gekregen en op zich genomen.
7. Probeer zo min mogelijk actie te ondernemen. Wees verstandig. Hou je rustig, ga weg of blijf zitten. Voor wilde actie is het altijd het verkeerde moment.
8. Als de situatie weer veilig is en de ijsbeer verder weg is, besteed dan aandacht aan het veilig maken van je eigen omgeving. Besteed aandacht aan het ontladen van je geweer. Waarschuw anderen en zorg dat je niet weer dicht bij de ijsbeer komt. Evalueer de gebeurtenis en praat er over met mensen die meer ervaring hebben.
9. Vermijd mensen in je omgeving die zich onverantwoordelijk gedragen. Iedereen die niet volgens bovenstaande regels opereert of er moeite mee heeft moet weg uit mijn omgeving.



pages with keyword veiligheid



No keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more information



select a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist